Bekkenbodemklachten

Hokkeling en Huibers > Aandoeningen > Bekkenbodemklachten

Fysiotherapie bij bekkenklachten

Heeft u last van urineverlies, bijvoorbeeld bij hoesten en niezen? Onregelmatige ontlasting? Pijn in de onderbuik of rond de anus? Dit zijn kenmerken van bekkenklachten. Bij Hokkeling & Huibers kunt u terecht voor gerichte fysiotherapie. Bekkenklachten komen trouwens voor zowel vrouwen als mannen.

Het bekken

Het bekken zit onderin de buik. De bekkenbodem is de onderkant van het bekken. Het bestaat uit sterke spieren en bindweefsel. De bekkenbodem zorgt ervoor dat de organen onderin de buik niet naar buiten vallen (de blaas, de baarmoeder en het laatste stuk van de darmen). De spieren van de bekkenbodem helpen om de plas en ontlasting op te houden. De bekkenbodem speelt ook een rol bij seks en bij een bevalling.

Bekkenbodem klachten

Als de spieren van de bekkenbodem niet goed werken, kunnen verschillende problemen ontstaan. De blaas, baarmoeder en endeldarm kunnen naar beneden zakken als de bekkenbodem ze niet goed ondersteunt. Dit heet: een verzakking. Andere bekkenbodemklachten zijn problemen met het plassen en met de ontlasting als gevolg van een te gespannen bekkenbodem.

De aanpak van Hokkeling & Huibers

Fysiotherapie bij klachten van urineverlies en/of moeite met ontlasting begint met een uitgebreid onderzoek naar de oorzaak van uw klacht. Samen met u inventariseren we welke factoren van invloed zijn op uw gezondheid. Hoe en wanneer zijn uw klachten begonnen? Hoe is het beloop? En wat zou u graag weer willen bereiken? We betrekken hierbij informatie van andere hulpverleners (huisarts, specialist, verloskundige e.a.) en hun behandeling.

Met deze gegevens stellen we met u een plan op, om te werken aan de doelstelling van de behandeling. Afhankelijk van de klachten kan er sprake zijn van een te gespannen bekkenbodem of juist een te slappe bekkenbodem. Met ontspanning- en bewustwordingstherapie leert u de spieren meer aan te spannen of juist te ontspannen. Tijdens de behandelingen laten wij u ervaren hoe u de functie van de bekkenbodemspieren kunt beïnvloeden. Daarnaast kan aanpassing van voeding- en vochtintake en ademhalingstherapie een onderdeel van de behandeling zijn.

stel een vraag maak afspraak