Klachten aan enkel en voet

Hokkeling en Huibers > Aandoeningen > Klachten aan enkel en voet

Fysiotherapie voor uw enkel en voet

Bent u onlangs door uw enkel gegaan? Of is dit al een tijdje geleden en heeft u hier nog altijd last van? Voor onderzoek en behandeling kunt u terecht bij Hokkeling & Huibers in Ermelo.

Het enkelgewricht

Het enkelgewricht wordt gevormd door het uiteinde van uw onderbeen, dat als een vork over de bovenkant van uw voet staat. De botten, spieren en banden van uw enkel zorgen voor beweeglijkheid en stevigheid. Bij een verzwikking kunt u een zijwaartse beweging van dit gewricht niet op tijd corrigeren en worden de banden aan de zijkant opgerekt. Afhankelijk van de intensiteit van deze beweging verliest uw enkel stabiliteit of raakt deze zelfs beschadigd. Uw voet is opgebouwd uit veel botten. Samen met spieren en banden bepalen deze uw houding en beweeglijkheid.

Klachten aan uw enkel of voet

Uw enkel is – zoals alle gewrichten – een compromis tussen beweeglijkheid en stabiliteit. Enkelklachten ontstaan wanneer dit compromis wordt doorbroken. Zo kan een acute beweging leiden tot het verrekken of inscheuren van de enkelbanden. De spieren rondom enkel en voet zijn ook gevoelig voor overbelasting, omdat zij ons lichaamsgewicht dragen. Veel voorkomende klachten zijn overbelasting van achillespees of van spieren van de voet. De meeste enkelblessures die we behandelen zijn ontstaan na een verzwikking van de enkel. Ook lange wandelingen of intensief sporten kunnen leiden tot pijnklachten en stijfheid van de achillespees of pijn in de voet.

Fysiotherapie bij Hokkeling & Huibers

We beginnen met een uitgebreid onderzoek naar de oorzaak van uw klacht. Ondersteunend aan de diagnostiek kunnen we met echografie de situatie rondom uw enkel inzichtelijk maken. Heeft u uw enkel kortgeleden verzwikt? Dan is een juiste aanpak van groot belang. Doordat de stabiliteit van uw enkel langzaam herstelt, is de kans op een nieuwe verzwikking groot. Daarom maken we slim gebruik van ondersteuning, zoals tape en een brace. Zonder dat u hiervan afhankelijk wordt. We horen ook graag hoe u weer wilt bewegen. Wilt u weer sporten? Dan sluiten we uw revalidatie af op het niveau van uw sport. Is de verzwikking al langere tijd geleden en heeft u hier nog steeds last van? Dan zij we benieuwd naar de beweeglijkheid van uw enkelgewricht. Mogelijk beweegt uw enkel niet soepel. Dit zorgt voor pijn in uw gewricht, of voor een snellere vermoeidheid in de spieren van uw onderbeen.
Achillespeesblessures
De achillespees brengt de kracht van uw kuitspier over op de enkel. Hierdoor kunt u uw voet afzetten. Deze pees krijgt nogal wat duw- en trekkracht te verwerken. Bij een te grote intensiteit kan de pees beschadigen of zelfs scheuren. Ook bij de behandeling van deze blessure baseren we ons op de richtlijnen voor uw hersteltijd en op het niveau waarop u uw revalidatie af wilt sluiten.

stel een vraag maak afspraak