Rugklachten

Hokkeling en Huibers > Aandoeningen > Rugklachten

Fysiotherapie bij rugklachten

Heeft u last van rugklachten? U bent niet de enige; uit recent onderzoek blijkt, dat ongeveer 80% van de Nederlanders weleens klachten aan de rug heeft. Rugklachten komen ook in onze praktijk in Ermelo het meest voor. We behandelen deze dus dagelijks.

Uw rug

De rug is het best te vergelijken met een flexibele kapstok waaraan uw gehele lichaam is opgehangen. Om te kunnen bewegen, bestaat de rug uit meer dan 30 afzonderlijke wervels. Deze zijn onderling verbonden met flexibele schijven, die ook een schokdempende werking hebben. Bovendien beschermen de wervels de zenuwbanen die vanuit uw hersenen achter uw rug door uw gehele lichaam lopen.

Rugklachten

Uw rug bestaat dus uit verschillende onderdelen en vervult een centrale rol bij al uw bewegingen. Daarom zijn er ook veel verschillende oorzaken voor rugklachten en heeft elke rugklacht zijn eigen kenmerken. Zijn uw klachten bijvoorbeeld stijfheid, of pijn? Heeft u uitsluitend klachten in uw rug, of stralen deze ook uit? Als fysiotherapeuten maken we onderscheid tussen rugklachten met een duidelijke medische oorzaak (zoals hernia, slijtage of breuk in een rugwervel) en rugklachten zonder duidelijke medische oorzaak. In 85% van de gevallen is sprake van een niet-medische oorzaak, zoals een verkeerde houding of beweging van de rug, zwakke rugspieren of een bewegingsbeperking van de gewrichten bij uw rug. Ook stress en een hoge spierspanning in uw rug kunnen een rol spelen.

Fysiotherapie bij Hokkeling & Huibers

Fysiotherapie bij rugklachten begint met het achterhalen van de oorzaak. Soms kan een advies al zorgen voor minder klachten, bijvoorbeeld over het aanpassen van uw ruggebruik in combinatie met bewegen en oefeningen. In andere gevallen is het eerst nodig om te werken aan verbetering van de stand, de houding en de beweging van de wervels van uw rug. Veelal wordt hierbij manuele therapie geadviseerd. Daarna vermindert uw fysiotherapeut de spanning in uw rugspieren en krijgt u oefentherapie om uw onderrug te versterker. Uw fysiotherapeut is dus letterlijk een steun in de rug.

stel een vraag maak afspraak