Bekkenfysiotherapie

Hokkeling en Huibers > Specialismen > Bekkenfysiotherapie

Bekkenfysiotherapie

Heeft u bekkenpijn, al dan niet in de periode rond en na de zwangerschap en bevalling? Heeft u last van ongewild verlies van urine en/of ontlasting? Of kunt u de ontlasting juist moeizaam kwijt? Mogelijk functioneren uw bekkenbodemspieren niet goed. Dit kan ook leiden tot pijn in de onderbuik, in de bekkenbodem, bij het stuitje of schaambeen. Lage-rug- en bekkenpijn kunnen ook worden veroorzaakt door niet goed functionerende bekken- en bekkenbodemspieren.

Wat is de bekkenbodem?

De bekkenbodem is een spierlaag onderin het bekken die de blaas met de urinebuis, de baarmoeder met de vagina en de endeldarm ondersteunt. De bekkenbodemspier zorgt voor het controleren van urine, winden en ontlasting. De spieren dragen bovendien bij aan stabiliteit van het bekken. Ook hebben ze een functie bij seksualiteit.

Wat is bekkenfysiotherapie?

Bekkenfysiotherapie is een specialisatie binnen de fysiotherapie die zich richt op een goede balans in het bekkenbodemgebied. De bekkenfysiotherapeut begeleidt ook voor en na operaties aan blaas, baarmoeder of prostaat.

De bekkenfysiotherapeut

Onze bekkenfysiotherapeut heeft zich via een 3-jarige vervolgopleiding verder gespecialiseerd in het onderzoeken en behandelen van het bekkenbodemgebied.

Onze werkwijze

Kennismaking
Een goede relatie tussen u en onze (bekken-)fysiotherapeut is een voorwaarde voor een succesvolle behandeling. Daarom leren we u graag eerst kennen. Zo zijn we benieuwd naar uw voorkeuren voor de behandeling en naar uw algemene gezondheid. Ook proberen we samen te ontdekken hoe de klachten mogelijk zijn ontstaan. We stemmen bovendien met u af wat we van elkaar kunnen verwachten.

Onderzoek
Vervolgens bekijken we hoe uw lichaam en de bekkenbodem functioneren. Hiervoor onderzoeken we uw houding, de bewegingen in uw gewrichten, uw ademhalingspatroon en zo nodig de spanning in en rond de bekkenbodem. Onze bekkenfysiotherapeut is bevoegd en deskundig om inwendig onderzoek te doen. Eventueel hebben we contact met uw huisarts of behandeld specialist.

Behandeling
Is duidelijk wat de oorzaak van uw klachten is? En is deze oorzaak te verhelpen met bekkenfysiotherapie? Dan bespreken we met u welke behandeling u nodig heeft en wat u daarvan kunt verwachten. We helpen u bij het leren herkennen, trainen en ontspannen van de spieren rondom het bekken. Met speciale apparatuur meten we de activiteit van de bekkenbodemspieren. Zonodig geven we advies over houding, belasting, toiletgedrag en eten en drinken. Ook met vragen op het gebied van seksualiteit kunt u bij ons terecht.

Afsluiting
We zijn tevreden als u dat ook bent. Met regelmaat analyseren we het effect van uw behandeling.
Wat hebben we bereikt? En op welke manier? Hebben we ons doel gehaald en kunt u weer vrijuit bewegen? Dan sluiten we uw behandeling af. We wensen u toe dat u actief in beweging blijft.

stel een vraag maak afspraak