Manuele Therapie

Hokkeling en Huibers > Specialismen > Manuele Therapie

Manuele Therapie

Kunt u uw nek niet soepel draaien? Heeft u last van tintelingen in uw armen of benen? Bent u regelmatig duizelig? Dan is het mogelijk dat uw gewrichten niet goed bewegen. We helpen met manuele therapie.

Wat is manuele therapie?

Manuele therapie is een behandelmethode gericht op het optimaal laten functioneren van uw gewrichten en het verbeteren van houding en bewegingen. Een gewricht bestaat uit een bol en een hol uiteinde van twee botten. Bij het wegen draaien en glijden uw gewrichten mee. Maar soms gaat dit niet zo soepel. Het kan ook zijn dat uw gewricht juist teveel meebeweegt. Dan moeten de omringende spieren hard werken om dit op te vangen. Beide situaties geven een stijf gevoel, of zelfs pijn in uw gewricht.

De manueel therapeut

Een manueel therapeut is een fysiotherapeut die zich via een extra opleiding van minimaal 3 jaar heeft gespecialiseerd in het onderzoeken en behandelen van bewegingsproblemen in gewrichten. Hierdoor beschikt hij over een bredere kennis voor het vaststellen van de oorzaak van uw klacht en over specifieke technieken voor het oplossen ervan.

Bij welke klachten?

Onze manueel therapeuten kunnen u behandelen en begeleiden bij klachten zoals:
• duizeligheid (al dan niet versterkt door bewegingen vanuit uw nek);
• pijn in uw hoofd en nek, in combinatie met het moeizaam bewegen van uw wervelkolom;
• stijfheid in uw nek en schouder, in combinatie met uitstraling naar uw armen;
• pijn in uw bovenrug (al dan niet in combinatie met pijn in uw ribben en borst);
• rugklachten;
• slijtage in uw heup.

De werkwijze van onze manueel therapeut

Kennismaking
Een goede relatie tussen u en uw manueel therapeut is een voorwaarde voor een succesvolle behandeling. Daarom vinden we het belangrijk dat we elkaar eerst leren kennen. We zijn benieuwd naar uw voorkeuren voor een behandeling en naar uw algemene gezondheid. Ook stemmen we met u af wat u en we van elkaar kunnen verwachten.

Onderzoek
Nadat we elkaar hebben leren kennen, zijn we benieuwd naar uw klachten en hoe uw lichaam beweegt. Hiervoor onderzoeken we uw houding en de bewegingen in uw gewrichten. Ook bepalen we samen met u hoe uw klachten zijn ontstaan, wanneer uw klachten optreden en wat ervoor zorgt dat uw klachten toenemen en afnemen.

Behandeling
Is de oorzaak van uw klachten duidelijk? En is deze op te lossen met manuele therapie? Dan overleggen we eerst met u wat we gaan doen en wat u kunt verwachten. Tijdens de behandeling verbeteren we de beweging van uw gewrichten. Is uw beweeglijkheid te ruim? Dan krijgt u specifieke stabilisatie-oefeningen. Aanvullend geven we u concreet advies over de specifieke houdingen en bewegingen in uw dagelijkse leven. Is de beweeglijkheid te krap? Dan is zacht duwen of trekken veelal voldoende. Soms is wat sneller bewegen nodig. Dit kan een knappend geluid geven, zonder dat dit pijn doet. Het effect is vaak direct merkbaar. De druk op uw gewricht is verdwenen en uw bewegingen voelen soepeler. Heeft u al langere tijd klachten en heeft dit meerdere oorzaken? Dan kunnen we u eventueel helpen met ons Revalidatietraject Rug, gebaseerd op manuele therapie.

Afsluiting
We zijn tevreden als u dat ook bent. Met regelmaat analyseren we het effect van uw behandeling. Wat hebben we bereikt en op welke manier? Hebben we ons doel gehaald en kunt u weer vrijuit bewegen? Dan sluiten we uw behandeling af. We wensen u toe dat u actief in beweging blijft.

stel een vraag maak afspraak